Zomrel spevák Ignác Červeňák zo Svinej

04.09.2010 Prešov

„Kher džav – idem domov“
Včera - 1. septembra 2010 - takmer na pravé poludnie zomrel vo svojom byte v obci Svinia, okres Prešov vo veku 46 rokov rómsky spevák Ignác Červeňák. Známy sa stal vďaka svojmu videoklipu „Akačuka Fundaluka“ a následne v roku 2006 svojim účinkovaním vo filme režiséra Marka Škopa INÉ SVETY Made in Šariš. Dnes dopoludnia pri návšteve ich domova v rómskej osade vo Svinej potvrdil otcovu smrť syn nebohého Dalibor Červeňák. Príčinou bolo zrejme zlyhanie vnútorných orgánov. V poslednom období trpel Ignác vážnejšími zdravotnými problémami, liečil si srdce, mal rozvrátený krvný obraz a viackrát za ním musela prísť rýchla zdravotná služba. Pred dvoma mesiacmi prekonal srdcový infarkt. Na jeho zdravotný stav vplývala najmä životospráva.

Ignác Červeňák sa narodil v Prešove 27. júla 1964. Celý život, okrem niekoľkých výjazdov za prácou, naposledy v Čechách, prežil v osade pri riečke Svinka. Jeho otec pochádzal zo Svinej, mama zo Šarišského Jastrabia, okr. Stará Ľubovňa. V obci Svinia nadobudol základné vzdelanie, avšak ako sám v minulosti potvrdil, nechcel sa ďalej učiť. Neskôr to ľutoval. Už ako žiak základnej školy prišiel do konfliktu so zákonom. V minulosti bol 9x súdne trestaný a vo väzení si prerušovane odsedel 14 rokov. S manželkou Helenou Červeňákovou majú deväť detí a dnes za ním smúti aj deväť vnúčat.
Napriek jeho prehreškom voči zákonu i medziľudským vzťahom mal nesporný hudobný talent, rád spieval, hral na klavíri ba dokonca skladal vlastné piesne. Ako jeho príbuzní potvrdili, ešte večer pred svojou smrťou spieval svoju vlastnú skladbu, ktorá svojim obsahom symbolicky ukončila spevákov život: „Pre mašina, račit, kher džav... “ v preklade „V noci, na vlaku, idem domov... “ Bola to posledná skladba, ktorú Ignác Červeňák vo svojom živote zaspieval.

Dnes v prvý deň nového školského roka sa osadou vo Svinej nesú clivé tóny rómskych pesničiek, ktoré symbolicky odprevádzajú Ignáca do rómskeho hudobného neba.

Posledná rozlúčka s Ignácom Červeňákom by podľa informácie rodiny (zatiaľ nepotvrdená! ) mala byť v sobotu 4. septembra 2010 na miestnom cintoríne v obci Svinia, kde bude jeho telo spočívať. Čas pohrebu v čase nášho kontaktu nebol určený.

Mgr. Peter Krajňák,
učiteľ ZŠ s MŠ Svinia

Osobná spomienka:
„Ignác Červeňák bol človek, ktorého život vyvolával rozpory a negatívne zasiahol aj do života niekoľkých rodín. Keď sa však človek započúval do rómskych piesní v jeho podaní, zistil, že prepájajú pravlasť Rómov s ich kočovným životom, príchodom do Európy a v záverečnej fáze vyjadrovali pôsobenie tohto etnika v Šariši. Ignác vo filme Iné Svety po výstupe na hradnú vežu Šarišského hradu povedal, že pri pohľade na okolitú krajinu také niečo nevidel, vyznal sa ako je tam krásne a dodal, že by tam v tej chvíli chcel zostať, aby mal pokoj. Aj týmito slovami vyjadril, že každí Róm v osade je vo svojom najhlbšom vnútri citlivý a vnímavý zároveň. Práve z úst Ignáca, bývajúceho v rómskej osade sa ukázalo, že duchovno je vlastné každému, bez rozdielu rasy, pôvodu a podmienok v ktorých žije. Napriek tomu, že následne zo sféry duchovna vyjadreného piesňou sa Ignác často dostával do reality života, ktorú vyjadroval hrubosťou. Tak či onak Ignác, odpočívaj v pokoji.
PK

P. S. : Pri dnešnej návšteve osady tam čosi chýbalo ... ale dobre vychovaní synovia Červeňákovci nedovolili, aby čo i len na minútu ostali klávesy otcovho harmónia ticho...
 

Vyberte región

mark